Varför skriver man en fiske bok?

Eric Matsson - författare av boken

Eric Matsson - författare av boken

Mitt namn är Eric Matsson och bor i mitten på vårt avlånga land. Två av mina största intressen är fiske och natur. Jag har den stora äran att känna till en person som var outstanding på fiske, jakt och natur. Min morfar Carl Pallin var en sådan människa. Tyvärr så fick jag aldrig träffa honom, han dog samma år som jag föddes.

Jag har pratat med många som fiskat med Calle och det är hela tiden återkommande att han var otroligt duktig på allt han gjorde. Många fiskehistorier har berättats och alltid återkommande är att "det Calle inte visste om fiske var inte värt att veta".

Det finns massor av nedskrivna historier som jag kommer att skriva om i boken. Calle var duktig på att hitta på saker som kylskåp i naturen eller egna minkfällor. Calle jobbade mycket med fiskevård och inplanteringar i alla möjliga och omöjliga vattendrag. Calles anteckningar finns bevarade och du kommer kunna läsa om detta i bokserien.

Boken har ställts ut på mässor och marknader och varit med i tidningsreportage. En sportfiskares liv har sålts i hela Sverige från Söder till Norr. Boken kommer att göras i flera delar.

En sportfiskares liv är en lättläst, spännade och rolig bok på 95 sidor om en sportfiskare som levde för fiske och fiskevård. Här nedan kan du läsa några reportgen om boken.

Fiskefrälst släpper bok – och blickar fram

Västerås Tidning - reportage

Västerås Tidning - reportage

För Eric Matsson, Västerås kretsar det mesta kring natur och fiske. Precis som hos hans morfar Carl Pallin, som blev en legend inom jakt, fiske och naturvård redan under sin livstid. Flera av fiskehistorierna går nu att läsa i Eric Matssons bok ”En sportfiskares liv”. Carl Pallin levde i Bredbyn utanför Örnsköldsvik. Vid lediga stunder från sin järnhandel var det fiske och jakt som gällde. När jakten gick bra fiskades det mindre och tvärtom. – Jag har hört många fiskehistorier om morfar och ville att fler skulle få ta del av några, berättar Eric Matsson. Eftersom jag själv är en inbiten fiskare blev det fisket som blev huvudspåret i boken.

Rik dokumentation

Under sina levnadsår förde Carl Pallin anteckningar och samlade på dokumentation. Ett digert material som nu finns hos Eric Matsson. – Jag hann aldrig träffa min morfar som dog samma år som jag föddes. Men genom alla anteckningar har jag fått en bra bild av honom och är full av beundran. Morfar blev omtalad i hela Norrland för sitt kunnande som fiskare. Dessutom lade han ner massor av tid på att skapa fiskevårdsområden och plantera in fisk.

Många idéer

Arbetet med ”En sportfiskare liv” har gett Eric Matsson blodad tand: – Jag planerar fler böcker om min morfars liv, både som fiskare och jägare. Det finns massor av berättelser att återge. Till vardags är Eric Matsson butikschef  på Würth i Västerås. Men så fort det blir tillfälle så hittar man Eric med ett fiskespö i handen. – Jag är fiskefrälst och gillar det mesta fisket. Favoritfisket är att smyga kring en bäck och meta bäckröding. Inför framtiden har jag planer på att arrangera fiskeresor till olika platser. Dessutom har jag idéer för Svartån som skulle kunna bli ett riktigt eldorado för sportfiskare.

Chefredaktör Västerås tidning Lasse Blom

Recension från BTJ(bibliotekstjänst)

Bibliotekstjänst - recension

Bibliotekstjänst - recension

Lektör: Gunnar Svensson
Recension: En sportfiskares liv del 1

En sportfiskares liv har sammanställts av Eric Matsson, vars morfar Carl Pallin var Norrlands fiskeexpert under 1930-50-talet. Carl Pallin, som var järnhandlare, bodde i Bredbyn, centralort i Anundsjö kommun, som var något större till ytan än Blekinge. Med ett enormt intresse för jakt och fiske ägnade han mycket tid åt fiske och fiskevård och planterade in fisk i otaliga sjöar och tjärnar i området. Han gjorde också noggranna anteckningar och samlade svartvita bilder. Ur detta rika material har Eric Matsson sammanställt En sportfiskares liv, den första i en serie böcker om carl Pallin. Boken är underhållande och fylld med fiskehistorier. Den ger också många tips som kan vara användbara även idag. Utrustning och fiskemetoder är kanske annorlunda, men sportfiskeentusiastens upplevelse är säkert densamma nu som då.

Vänliga hälsningar
BTJ

Storfiskaren blir bok - Anundsjöaktuellt

Från bokens baksida

Bokens baksida

Bokens baksida

Carl Pallins historier, tips och råd om jakt och fiske

I denna bok samlas texter, minnen och bilder ur Carl Pallins liv. Ett liv där jakt och fiske var medelpunkten.

Carl Pallin intresse för jakt, fiske och fiskevård var enormt och i hans anteckningar finns allt från fiskehistorier till information om jakt och fiske samt fakta om vilka sjöar och tjänar sam han planterade in fisk i. Här finns också ett och annat handfast tips som kan underlätta livet i naturen. 

Boken är en guldgruva för alla fiskeintresserade, men även för dem som gillar spännande historier och bilder som på ett lättsamt sätt berättar om livet förr.

Detta är den första i en serie böcker där Eric Matsson generöst delar med sig av det enorma material som berättar historien om hans morfar, Carl Pallin, Norrlands fiskeexpert under 1930–50-talet.

Storöringar och ny bok - Västmanlands tidning

Västmanlands Läns Tidning - reportage

Västmanlands Läns Tidning - reportage

Västeråsaren Eric Matssons favoritnöje på sommaren är att jaga. Men det är en jakt med fiskespö i hand.

– Det är ju en jakt det handlar om. Att fiska är bland det bästa jag vet. Men jag släpper tillbaka nästan allt jag fiskar. Det är spänningen jag vill åt, säger Eric Matsson.
Spänningen men också naturupplevelsen och inte minst en chans att varva ned. För Eric Matsson är fisket det största fritidsintresset och samtidigt den totala avkopplingen, inte minst på sommaren då vädret och semestern ger ideala förutsättningar att ge sig ut på en fisketur. Han vet precis hur en perfekt sommardag ska vara.
– Då ger jag mig i väg tidigt. Jag är uppe vid fyra och går knappt och lägger mig kvällen innan. Sedan ger jag mig i väg till Dalälven och vandrar längs med vattnet med fiskespö i hand. På det viset kan jag både koppla av och få in lite på motionskontot samtidigt.
Genom att röra på sig kan han dessutom fånga de flesta slags fiskar som finns i älven. På en plats kan det vara abborre som gäller. Fem meter bort kanske det är gäddan som nappar. Ytterligare en bit längs älven trivs harren allra bäst.

Intresset för fiske har funnits i släkten i generationer. Erics morfar hette Carl ”Calle” Pallin och var något av en fiskeexpert i Norrland i mitten av förra seklet. Morfar Carl var en mångsysslare som bland annat skötte inplantering av fisk i norrländska vattendrag och även skrev ned olika berättelser samt fakta och tips om fiske. Det materialet håller Eric nu på att sammanställa till en bok som snart är färdig. Han har även planerat två uppföljare.
– Det är kul att hålla på med som en hobby. Morfar dog samma år som jag föddes så jag har inga egna minnen av honom men morsan har alltid sagt att jag är en kopia av morfar. Fiskeintresset har jag väl fått i generna.

De senaste åren har fisket fått stå tillbaka en del eftersom Eric och familjen, hustru och två barn, har byggt ett hus i Hökåsen. Nu är huset färdigt även om en del arbete med tomten återstår. Eric tror ändå att det ska kunna bli en del fiske i sommar. Inte minst på de fiskeresor som han och en kompis arrangerar i sommar och där Eric bland annat ska vara guide och hjälpa andra till bättre fiske.
– Att fiska är egentligen världens enklaste. Det tar en timme att lära sig. Ganska snart vet du när det nappar eller inte. Men du har nytta av det hela livet. För mig är det verkligen avslappning att ge sig ut och fiska en stund.

Som alla fiskare har Eric Matsson en favoritfiskehistoria:
– Jag var uppe i Dalarna för att fiska med en kompis. Det var lagom varmt ute och en perfekt dag för fiske. Efter en timme fick kompisen en stor öring på två kilo. Jag tänkte att det där ska jag bräcka. Men timmarna gick och jag som alltid får fisk när jag är där uppe fick inte napp en enda gång. Det började skymma men strax innan vi skulle ge upp så drog jag upp en öring på tre kilo. På mindre än en timme fick jag sedan tre till som var lika stora. Och den historien är helt sann?

– Javisst. Det visar bara att så länge du har draget i vattnet så kan du få fisk. Det gick ju till slut men jag hann bli rejält svettig. Kompisen var i alla fall inte så kaxig efteråt. 

Reportage i Örnsköldsviks Allehanda.

Örnsköldsviks Allehanda - reportage

Örnsköldsviks Allehanda - reportage

Hur kommer det sig att du skrev boken "En sportfiskares liv"?

- Jag har ett stort intresse av fiske och upptäckte för ca 20 år sedan att det fanns en person som älskade fisket mer än någon annan.
Carl Pallin var en sportfiskare som levde i början av 1900-talet och gjorde väldigt mycket för fisket och fiskevården i mellersta Norrland, mycket av det han gjorde finns sparat både i text och bild. Jag kommer att göra flera delar och i alla böckerna så får man veta hur olika fiskar lever, historier, råd, tips och bilder på bland annat Calles gamla fiskegrejor från 30-talet och det blir även lite om jakt. Det är massor av häftiga historier i en salig blandning.

Kommer du skriva om något mer än fiske i böckerna?

  - Carl Pallin var även arkitekt och ritade bland annat Olympia och backhopparbacken i Bredbyn som nu har rivits. Calle uppfann även Bredbysågen och drev järnhandel i Bredbyn. Han var väldigt fiskeintresserad och lade ner sitt liv på fiske och fiskarnas liv. Calle startade även flera fiske och idrottsföreningar. Det finns massor av intressanta saker att skriva om så lite extra kommer det att finnas. 

Så var är då de bästa fiskevattnen i Örnsköldsvikområdet?

- Haha! det kommer i del 2 och då kommer jag släppa kartor över var han planterade in fisk. Det är roligt för jag var och fiskade i en bäck där han hade stoppat i bäckröding som normalt inte skall finnas där. Jag fick några fina bäckrödingar runt 0,8kg.

Det här är din första bok du skrivit. Har du fått blodad tand nu och kommer skriva mer?

- Jag har så mycket material om Calles fiskeliv så jag kommer att skriva flera böcker om allt han gjorde. Jag har även funderat på att skriva en kokbok. Det skulle bli mycket fisk men det måste vara någonting nytt för det måste det alltid vara. Först så skall jag göra flera böcker i bokserien "En sportfiskares liv"

Senaste kommentaren

26.10 | 20:51

Hej Erik Mattsson jag undrar om du vet om det är Sjönäsbacken som Kalle hoppar i på bilden och om du har fler idrottsbilder som kunde vara av intresse för AIF och föreningens historik?

Dela den här sidan