En sann sportfiskare - Carl Pallin 1909 - 1967

Calle tröttnade aldrig, timme efter timme satt han ute.

Calle tröttnade aldrig, timme efter timme satt han ute.

Carl Pallin föddes 1909 i Bredbyn. En liten by som ligger 3 mil utanför Örnsköldsvik. Han tog ingenjörsexamen 1929. Efter det praktiserade han i Tyskland. År1931 insjuknade fadern och Calle (22år) fick rycka in och överta affärsrörelsen, som bestod av järnhandel, tryckeri, fotoaffär värme och rörinstallationer. Järnaffären låg i Bredbyn och hette Pallins järnhandel.

Calle hade många fritidsintressen. Bl. a skidor på längden och i backe. I flera år stod han som rekordhållare i hoppbacken i Bredbyn. Förövrigt så var han även backdomare och han satt i styrelser och skidsektioner. 

Men främst kom fisket. Ett stort arbete lade han ned på fiskevård och fiskevårdsområden. Var också med och startade många fiskeföreningar. Inplanteringen av fisk skedde i många omöjliga och möjliga vatten. Den sanne fiskevännen fortsatte sin hobby trots väl medveten om att tjuvfiske skördade vad han gjort för ett bättre fiskebestånd.

Vänlighet, humor och ett trevligt umgängessätt hade skaffat honom en stor bekantskap och vänkrets. Klart är också att han under åren, som sportfiskare lärt sig konsten att berätta spännande fiskehistorier med trovärdighet.

Fiskerökeriet hemma.

Stora mängder Sik måste rökas. Calles idéer om att röka fisk kan du läsa om i boken.

Hoppade i backe.

Calle hoppade i hoppbacken i Bredbyn och var länge rekordhållare. Calle satt som hoppdomare vid många tävlingar.

Stora och små öringar.

En av de stora öringarna som Calle fick. Det finns otaliga antal fiskar som fick gå tillbaks för fiskevård.

Calle gjorde många uppfiningar och smarta lösningar och det mesta kretsade runt fiske och jakt. Bredby sågen är en av hans stora uppfinningar och han sålde patentet till Sandviks sågar. Timmersågen såldes i hela världen. Mer om Calles uppfinningar kommer du att hitta i bokserien En Sportfiskares Liv.

Pallins järnhandel

Pallins Järnhandel från utsidan. Järnhandeln har en lång historia där den blev förstörd vid en brand i slutet av 1800-talet.

Butiken inne

Ordning och reda var det i butiken där man kunde köpa det mesta. Det fanns dynamit, cyklar, fiskegrejer, järnartiklar, färg, fotoaffär mm

Fiskegrejer

Det fanns även fiskegrejer att köpa på Pallins järnhandel.Några saker finns ännu kvar från butiken. den äldsta draglådan är från slutet på 1700-talet.

Calles pappa och farbror hade också järnhandel så det ligger i släkten. Pallins Järnhandel i Bredbyn känner många till och här kunde man tanka bilen, framkalla fotografier, köpa dynamit och mycket mer. Calle var även återförsäljare åt Hardy, ABU, DAM och många andra fiskeredskapstillverkare. Många saker finns kvar ännu idag och bilder på Calles fiskeutrustning kommer du att kunna se i bokserien En Sportfiskares Liv.

Calle med keps

Calles keps var med över allt. Keps till vardags och hatt när han fiskade.

Calle fiskar

Det finns inte många bilder på Calle när han fiskade. Han stod ofta på fel sida om kameran.

Uppfinningar på gång?

Djupa funderingar i hammocken vid sin sommarstuga. Calle uppfann många saker och hade även flera patent som han sålde vidare.

Fiske och fritid var Calles stora hobby förutom järnhandeln. Calle skrev ner en hel del av sina fiskehistorier och många av dessa historier kommer du att kunna läsa om i boken. Det finns massor av spännande historier om storfiskar, roliga och spännande recept och mycket annat roligt. Köp boken och läs om en spännande berättelse om en sportfiskare som levde i början på 1900 talet. 

Två fiskare på samma bild, en yngre och en äldre.

Jag föddes 1967(författare)samma år som Calle lämnade oss och det kanske finns en mening med att jag fick samma intresse som Calle och att jag nu kan föra hans fiskehistorier vidare till alla fiskevänner i Sverige.

"En sportfiskares liv" är en bok där jag samlar texter, minnen och bilder ur Carl Pallins liv. Ett liv där jakt och fiske var medelpunkten.(detta är enda bilden med författaren och Carl Pallin)

Fiskehistorierna tog slut 1967

Carl Pallin blev bara 58 år och lämnade jordlivet 1967. Han fru Birgit Pallin levde ensam i tio år men fick till slut 1977 sova vid Calles sida. Vid Anundsjö kyrka i Bredbyn ligger deras viloplats. 

Anundsjö kyrka är från 1400-talet ligger vackert vid prästviken, en del av utloppet på Anundsjöån. Traditionen hävdar att årtalet är 1437. Kyrkan är väldigt vacker och är värt ett besök.

Senaste kommentaren

26.10 | 20:51

Hej Erik Mattsson jag undrar om du vet om det är Sjönäsbacken som Kalle hoppar i på bilden och om du har fler idrottsbilder som kunde vara av intresse för AIF och föreningens historik?

Dela den här sidan